Léčitel Pavel Hanzal: Přírodní léčba a prevence pálení žáhy

Ilustrační fotografie velikost textu: A A A

Pálení žáhy se řadí mezi civilizační choroby. Odborně se nazývá refluxní choroba jícnu, zkráceně reflux. Je způsobováno vracením kyselých žaludečních šťáv zpátky do jícnu. Šťávy naleptávají sliznici jícnu a to způsobuje pocit nazývaný pálení žáhy. Musíme si uvědomit, že návrat žaludečních šťáv do jícnu není příčina, ale příznak. Je způsobován nedostatečnou funkcí uzávěrového mechanismu na konci jícnu. Příčiny nedostatečné funkce nebo poruchy můžou být různorodé.

Prevence pálení žáhy

Pálení žáhy hodně ovlivňuje tělesná váha. Jestliže trpíte nadváhou, je zvýšená pravděpodobnost, že se u vás pálení žáhy projeví. Na druhou stranu je zřejmé, že pálením žáhy trpí mnoho jedinců, kteří jsou hubení jakou proutek.

Proto se musíme poohlédnout i do způsoby stravování. Rozhodně je třeba se vyvarovat přejídání a jednorázové konzumaci větších porcí jídel. Mnohem lepší je rozdělit porce do menších dávek a jíst méně, ovšem častěji v průběhu dne. To ostatně oceníte i ve vztahu k udržení hezké postavy bez tukových polštářů.

Je nutné se vyhýbat alkoholu, tučným a smaženým jídlům. Sladká jídla plná cukrů a také bílá mouka patří mezi potraviny, které byste měli eliminovat. Na stav sliznic v jícnu negativně působí také hodně kořeněná jídla, umělá dochucovadla a konzervanty. Pozor na různé limonády. Nevhodná je káva a také kakao, tedy i čokolády. Stav zhoršuje kouření.

Celkový stav se může zhoršovat i během cvičení. Týká se to cviků a pohybů, při kterých je cvičenec předkloněn nebo dokonce visí hlavou dolů. Z toho vyplývá i další doporučení pro tělesný odpočinek a spánek. Vždy je vhodné, aby horní polovina těla byla mírně vyvýšena – nevhodná je tedy zcela vodorovná poloha.

Dalším rizikovým faktorem, který může tyto obtíže zhoršit nebo spustit, je silný stres a psychické rozladění. Také z toho důvodu je nutné pracovat na psychické rovnováze.

Přírodní léčba pálení žáhy

Velmi dobré zkušenosti mám se šťávou z aloe vera. Obvykle se prodává v silném koncentrátu a tak je nutné její naředění s vodou podle návodu výrobce. Zrovna tak užívání se řídí přiloženým návodem. Již jsem se ale setkal s několika případy, kdy šťáva stav zhoršila, je proto nutné její aplikaci opatrně vyzkoušet.

Na pálení žáhy velmi dobře působí různé bylinkové čaje. Mezi oblíbené metody patří zázvorový čaj, který se připraví tak, že se spaří čajová lžička nastrouhaného zázvoru čtvrt litrem horké vody a deset minut se louhuje. Někteří lidé zázvor vyloženě nesnášejí. Nejenom pro ně je vhodné pití odvaru z heřmánku. Výborné výsledky mám i s pravidelným pitím zeleného čaje. Nejvíce se mi osvědčil pravý japonský zelený čaj Sencha. Doporučuji ho kupovat v nějaké spolehlivé čajovně, protože hotové produkty nemusí obsahovat adekvátní hodnoty potřebných látek. Zapomenout bych neměl ani na čaj ze slézu maurského, který patří mezi další alternativy léčby pálení žáhy.

= Naučte se prevenci a léčbu u léčitele Pavla Hanzala na tomto kurzu Přírodní medicíny =

Právě dlouhodobé a pravidelné pití různých čajů může v kombinaci s dodržováním pravidel uvedených v prevenci pálení žáhy výrazně pomoci.

Skvělou pomocí je i reflexní terapie. Primárně je potřeba se zaměřit přímo na reflexní plosky zrcadlící jícen, žaludek, dvanáctníktenké střevo. Důležité je mačkat i lymfatický systém, brzlík a C bod.

Současně ovšem musím varovat před podceněním celého problému s pálením žáhy, protože se může, mimo jiné, jednat v nejhorším případě i o příznak prekancerózy nebo již rakoviny jícnu, žaludku nebo některé jiné části trávícího traktu!

Jak již bylo výše řečeno, je nutné se vystříhat stresu, rozčilování a „blbé náladě". Bez toho je léčba pálení žáhy velmi složitá. Vřele můžu doporučit cvičení jógy, tai-chi a různé meditační techniky. V mezilidských vztazích můžou mnohé vyřešit různé terapie, jako rodinné konstelace nebo regresní terapie.

Pálení žáhy z pohledu duše

Jedním z častých příznaků, které symbolizují problémy s jícnem, je obtížné polykání. Právě tento symbol nám může mnohé napovědět, co z pohledu vnitřních pochodů tento problém ovlivňuje. Jedná se o situace a životní okolnosti, které prostě nedokážeme takzvaně spolknout. Jinými slovy člověk neumí zpracovat témata, která vnímá negativně, nesouhlasí s nimi a štvou ho.

Autor článku: Pavel Hanzal
Autor fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: zdraví, nemoci, jícen, žaludek, přírodní léčba

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách pavelhanzal.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti -za to se předem omlouváme.

Hledat podle témat
Náš tip

Místo pro váš reklamní odkaz v side baru obalený textem. Přečtěte si zajímavé články o alternativní léčbě nemocí a zdraví.

 
X

Veškeré nabízené služby jsou pozastaveny

Omlouváme se, ale z důvodu nemoci jsou veškeré nabízené služby jsou pozastaveny.

Zobrazit detaily