Rozhovor pro magazín Venušanka 9/2007

Ilustrační fotografie velikost textu: A A A

Kdy a jak jste se seznámil s astrologií? Kolik let jste zasvětil studiu astrologie?

S astrologií jsem se prvně setkal prostřednictvím mého otce, když mi začal vykládat můj horoskop. To byl první impuls k tomu, abych se začal shánět po astrologických knihách. Psal se rok 1994. Takže pokud správně počítám, astrologii se s menšími přestávkami věnuji již třináctý rok.

Co vás na astrologii fascinuje?

Na astrologii si asi nejvíce cením toho, že právě prostřednictvím rozboru horoskopů jsme schopni pochopit širší souvislosti lidského bytí zde na zemi. Každý, komu se podaří do tajů astrologie hlouběji proniknout, uvidí, že náš život není jenom o tom získat co nejlepší postavení, hodně peněz a užít si pozemských radovánek. Díky astrologii máme příležitost pochopit to, proč jsme tady, jaký je náš úkol a cíl. Dále je na astrologii fascinující a užitečné i to, že nám dává také příležitost nejenom se připravit na budoucí události, které nás potkají, ale prostřednictvím horoskopu dostáváme i návod, jak se zachovat.

Jaké jste absolvoval vzdělání či kursy? Je nutné se stále zdokonalovat nebo si jako astrolog vystačíte s tím, co už víte a znáte?

První moje astrologické kroky vedly do knihovny, kde jsem se prostřednictvím knih seznámil s astrologickou teorií. Následovalo mnoho hodin strávených nad vlastnoručními výpočty prvních horoskopů a jejich výkladů. Následně jsem pchopil, že je dobré získat znalosti a informace i od zkušených astrologů. Proto jsem absolvoval dvouletou Školu klasické astrologie vedenou ing. Bohuslavem a ing. Stříbným, a následně i třetí ročník jejich postgraduálního studia.
Chtěl jsem ale poznat také práci dalších astrologů, a tak jsem začal navštěvovat Kurz tradiční astrologie specializovaný na zdravotní astrologii a stálice, vedený ing. Baudyšem a jeho synem. Zdravotní astrologie je oblast, která je velkým předmětem mého zájmu. Po těchto několika letech studia ještě následovaly specializované semináře vedené ing. Baudyšem zaměřené na různá témata (partnerská astrologie, prognózy apod.). Astrologie je nekonečné studium. K rozšíření znalostí potřebujete mít nejenom kvalitní literaturu, kontakty s dalšími astrology, ale i pravidelné konzultace s kolegy, kde si vyměňujete vzájemné zkušenosti. A nejdůležitější je samozřejmě praxe, neboli práce s klienty, jejichž prostřednictvím máte zpětnou vazbu a získáváte další znalosti. Takže astrologie je vlastně nikdy nekončící studium, stále je co objevovat.

Vím o vás, že se také zabýváte psychotronikou. Kdy jste se s ní setkal poprvé a k čemu vás psychotronika dovedla?

Poprvé jsem se s ní setkal v dětství, když jsme hledali na našem pozemku vodu prostřednictvím vrbového proutku. Tento zážitek ve mně zanechal velký dojem, a tak jsem začal zkoušet hledat nejenom vodu, ale i geopatogenní zóny, a následně se snažil využít siderického kyvadla i pro zlepšení vlastního zdraví a svého okolí. Prostřednictvím psychotroniky jsem si uvědomil, že žijeme ve světě plném energií, které naše smysly neumí zachytit, ale to neznamená, že nejsou. A pokud se nám podaří tuto realitu přijmout, tak máme jedinečnou šanci zkvalitnit a lépe pochopit svůj život.

Nemáte pocit, že zájem lidí o psychotroniku, který se zvedl zejména v prvních letech po revoluci, tak trochu opadá?

V tom s Vámi absolutně souhlasím. Podle mého názoru je to důsledek toho, že po mnoha letech půstu se po revoluci u nás objevil velký boom všech možných esoterických disciplín. Bohužel, vedle kvalitní literatury také velké množství knih povrchních, plných nesmyslných informací. A stejné to bylo a je i s lidmi, poskytujícími služby v těchto oblastech. Důsledkem toho je, že lidé jsou přesyceni, a díky různým šarlatánům i otráveni a plni přesvědčení, že psychotronika, astrologie a další esoterické disciplíny nefungují. Na druhou stranu si myslím, že navzdory výše uvedenému se v lidech začíná probouzet touha po něčem hlubším, než jsou jen peníze, kariéra a automobily. A to je jedině dobře!

Můžete, prosím, vysvětlit, co je to gemmoterapie a kde jste se ji naučil? Při jakých problémech pomáhá? Máte hodně klientů, kteří tento druh terapie vyhledávají? Nebo je to spíše zatím neznámá metoda?

Gemmoterapie je jednou z částí bylinné léčby. Jedná se o metodu, která využívá pupenů rostlin. Rostliny akumulují do těchto míst veškeré své energie a účinné látky, a z nich se následně vytváří tinktury, které se používají k léčbě. Jsou vhodné nejen jako léčebný a podpůrný prvek u nemocí, ale také jako tzv. detoxikační prostředek, nebo třeba k zesílení odolnosti organismu. Léčebná kůra se zahájí očistou organismu, ke které se používá nejčastěji tinktura z břízy, a pak již následuje kůra sestavená tzv. „na tělo" podle zdravotního problému, který je potřeba řešit. Kůra trvá většinou 5 -12 týdnů, může trvat i déle, podle závažnosti. Gemmoterapii jsem objevil díky panu Zentrichovi, a vyzkoušel jsem ji sám na sobě, a následně na svém okolí. Po zjištění, že plně funguje, se ji snažím šířit dále. Pravdou zůstává, že se zatím nedostala do takové známosti, jako některé jiné léčebné metody -např. homeopatie. Je to ale škoda, neboť v pupenech rostlin se skrývá velké množství zdraví pomáhajících látek.

S jakými problémy či dotazy se na vás klienti nejčastěji obracejí? Jde spíše o řešení zdravotních problémů nebo je zajímají převážně partnerské vztahy nebo kariéra?

Úplně nejčastějšími klientkami jsou ženy. A nejvíce maminky, které zajímá charakteristika jejich dětí a jakým způsobem přistupovat k jejich výchově. Následují partnerské vztahy spolu s oblastí peněz a kariéry. Zdravotní otázky patří také k často žádaným oblastem. Lidé ale nezapomínají ani na oblast výběru vhodného termínu pro zahájení podnikání, nebo termín operace. A v neposlední řadě je zájem i o výpočet plodných dnů, protože která žena by nechtěla mít potomka?

Jaké další obory vás ještě lákají, pokud jde o doplňky k astrologii a psychotronice?

Zastávám názor, že člověk by měl být schopen pomáhat komplexně, mít znalosti z více oborů. Ale je jasné, že při jejich náročnosti je možné se intenzívně věnovat jednomu, dvěma, max. třem oborům naplno. Z mého pohledu logickou vazbou na astrologii a psychotroniku je alternativní (nebo-li přírodní) léčba, hermetismus a východní filosofie.

Jaké máte další koníčky a záliby?

Pro relaxaci a odpočinek chodím rád na procházky s fenkou zlatého retrievera do přírody, podívám se na dobrý film v kině, nebo posedím s přáteli v příjemné čajovně. Také rád cestuji, poznávám nová místa, odlišné kultury a způsob, jakým lidé žijí.

Autor článku: Pavel Hanzal
Autor fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: rozhovor

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách pavelhanzal.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti -za to se předem omlouváme.

Hledat podle témat
Náš tip

Místo pro váš reklamní odkaz v side baru obalený textem. Přečtěte si zajímavé články o alternativní léčbě nemocí a zdraví.

 
X

Veškeré nabízené služby jsou pozastaveny

Omlouváme se, ale z důvodu nemoci jsou veškeré nabízené služby jsou pozastaveny.

Zobrazit detaily