Léčitel Pavel Hanzal: "Babské rady" proti zácpě

Ilustrační fotografie velikost textu: A A A

Zácpa trápí poměrně velký počet lidí. Zácpa může mít dalekosáhlé následky. Od vzniku nepříjemných hemeroidů a trhlin v konečníku, až po závažnější choroby.

V tomto článku vám představím několik zásadních rad, které vám můžou pomoci.

1. Úprava jídelníčku proti zácpě

Vychytat správné složení stravy je téměř nadlidský úkol. Navzdory různým doporučením dietologů, výživových poradců a moudrých knih jsem se za roky praxe přesvědčil, že každý člověk potřebuje individuální přístup. Tak je k tomu nutno i přistupovat. Který jídelníček je pro vás vhodný tak můžete zjistit metodou pokus a omyl. Nebo si ho můžete nechat sestavit od léčitele na míru. Sestavení jídelníčku si můžete objednat také na mém webu zde.

2. Reflexní terapie a zácpa

Druhým elementárním bodem v boji proti zácpě je pravidelná aplikace reflexní terapie. Pokud budete ošetřovat reflexní plosky střev, tak je to významný bod pro úpravu zácpy na standardní stolici. Nečekejte, že hned po prvním pomačkání se vše zlepší. Opakování je matkou moudrosti. Jedním z nejlepších časů pro mačkání střeva a konečníku jsou první minuty po vstávání. 

S tím souvisí i pravidelnost stolice. Během času se organismus naučí, že v určitou hodinu se má vyprázdnit. Je to jenom o cviku a reflexka tomu pomůže.

3. Vláknina a tekutiny

Tento bod souvisí s bodem prvním. Je logické, že bez vlákniny a tekutin to nepůjde. Ovšem jaká strava s vlákninou je pro vás konkrétně vhodná, si musíte zjistit. Bohužel, navzdory obecným tvrzením, na každého nepůsobí vše stejně. Zrovna tak je to i u tekutin -jak jejich druhu, tak potřebného množství.

4. Vlažná až teplá voda po ránu

Pokud trpíte na zácpu, vypijte každé ráno půl litru teplé vody. Pokud nemáte žaludeční problémy, dejte si do ní citronovou šťávu. Vypití teplé vody by vám mělo pomoct s vyprázdněním. Také vám to může pomoci s nastolením pravidelné ranní stolice.

5. Bylinky a minerálky ano, ale dlouhodobě nejsou řešením

Vyzkoušet můžete různé bylinky. Dobře funguje Psyllium, ale také ne na každého. Existují i různé bylinné směsi určené proti zácpě. Zrovna tak známé minerálky Šaratice a Zaječice mají projímavý účinek. To vše vám může pomoci nárazově nebo dočasně opakovaně. Pokud ale trpíte chronickou zácpou, je nutné vše vyřešit v rámci předchozích bodů.

Samozřejmě, že specifickým původem zácpy jsou konkrétní zdravotní problémy. Ucpané střevo, polypy, nádory a další nemoci vás můžou akutně ohrozit na životě. Pokud stolice nemůže dlouhodobě odcházet, hrozí perforace střev, akutní příhoda břišní a otrava organismu. Proto je podobným problémům vždy nutné věnovat zvýšenou pozornost a vyloučit vážné nebo akutní onemocnění! Další konkrétní rady v oblasti prevence a léčby se můžete naučit v tomto mém kurzu přírodní léčby.

Léčitel Pavel Hanzal
www.pavehanzal.cz

Autor článku: Pavel Hanzal
Autor fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: zdraví, nemoci, střevo, , recepty

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách pavelhanzal.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti -za to se předem omlouváme.

Hledat podle témat
Náš tip

Místo pro váš reklamní odkaz v side baru obalený textem. Přečtěte si zajímavé články o alternativní léčbě nemocí a zdraví.

 
X

Veškeré nabízené služby jsou pozastaveny

Omlouváme se, ale z důvodu nemoci jsou veškeré nabízené služby jsou pozastaveny.

Zobrazit detaily