Válka NATO s Ruskem? Ale kdepak, zakopaný pes leží někde zcela jinde

Ilustrační fotografie velikost textu: A A A

Ačkoliv nechci zlehčovat logické obavy mnoha obyvatel dotčených částí našeho světa, nevidím to s hrozbou globálnějšího válečného konfliktu tak černě. Důvody, které mě k tomuto pohledu na současnou krizi vedou, jsou dva.

Důvod první

Tak za prvé je potřeba si uvědomit, že žádná z mocností nechce skutečnou válku proti jiné světové mocnosti. Konflikt takového charakteru by byl pro svět fatální. Nesmíme zapomínat, že válka tohoto druhu by téměř jistě znamenala použití jaderných zbraní. Pokud ne v první fázi válečného střetu, tak v druhé nebo třetí. A použití jaderných zbraní by byl téměř jistě konec naší civilizace. Navíc by to znamenalo obrovskou nejistotu současných elit, které vládnou a rozhodují. Nikdo totiž v případě stlačení jaderného tlačítka neví, co by to po rozptýlení prachu a kouře z atomových hřibů přineslo. Navzdory sebelepší připravenosti některých skupin na podobný vývoj, je nejistota výsledku obrovská. No a nebudeme si namlouvat, že strach ze ztráty moci je tak velký, že podobnou válku nemůžou připustit.

Důvod druhý

Druhý důvod je stejně pragmatický, jako ten první. Tím je ekonomické podhoubí všech podobných konfliktů.

Na prvním místě se jedná o boj o suroviny. Ukrajina je bohatou zemí s velkým potenciálem těžby různých surovin. Žádná z dotčených zemí nechce podobné zdroje ponechat protistraně. Zrovna tak se v případě Ukrajiny stále jedná o extrémně důležitou tranzitní zemi zemního plynu. A jak víme, suroviny hýbou a budou hýbat světem. Proto se EU a NATO neustále rozšiřují a začínají se blížit Rusku, kterému se omezování jeho vlivu a potenciálu blízké kooperace na těžbě a dodávkách surovin z okolních zemí pranic nelíbí. Logicky. Proto lze říci ano, kvůli tomu by se globálně válčit mohlo. Jenže znovu je zde, v případě střetu hlavních mocností, neopomenutelné riziko uvedené v důvodu prvním.

Navíc si musíme uvědomit, jak funguje současný ekonomický systém. Celý svět je v podstatě postaven na principu neustálého ekonomického růstu. Jak ukazuje dávná i blízká historie, nic takového neexistuje. Právě problémy s neustálým růstem, který se stal novodobým bohem, byly a jsou příčinou všech velkých ekonomických krizí. A jak známo, z hlubokých ekonomických krizí vždy pomohly investice na zbrojení.

Jinými slovy, vedle farmaceutického průmyslu je zbrojařský průmysl hlavním motorem dnešního světa. Výdaje na zbrojení jsou v podstatě dvojího druhu. Buď se jedná o přímý válečný konflikt, kdy je třeba doplňovat a zvyšovat zbrojní arzenál. Anebo se jedná o řinčení zbraní, kdy je také potřeba zvyšovat a doplňovat zbraně. Výdaje na zbrojení nejsou mezi běžnou populací příliš oblíbené. Proto pokud je chtějí vlády ospravedlnit, musí poukázat na nějaká rizika. Tím jsou různé půtky nebo lokální války. A samozřejmě hrozby a řinčení zbraní konkurenčních zemí. Ovšem v konečném důsledku se vždy jedná o přínos ekonomice, která se díky výdajům na zbraně vyhrabe z rizika krize. A současný bůh zvaný ekonomicky růst je zase zachráněn.

Tento scénář se neustále opakuje. Proto jsem přesvědčen, že v kombinaci s prvním důvodem globální válka nehrozí. Jedná se "pouze" o celkovou manipulaci vedoucí k další podpoře ekonomického růstu za pomoci dalších výdajů na zbrojení. Bohužel, Ukrajina a mnoho lidských životů se stává další novodobou obětí bohu ekonomického růstu.

Proto je třeba nepodléhat panice a už vůbec nemá význam důvěřovat mediální masáži. Ano, je velmi smutné, že občané Ukrajiny trpí. Dotýká se nás to víc, než když čteme o válkách v Afghánistánu, Gruzii, Čečensku a jinde. Ukrajina je skoro za humny. Ukrajina je přímým sousedem Slovenska, se kterým jsme ještě donedávna sdíleli společný stát. Proto to hlavní, co můžeme udělat, je zachovat si jasnou hlavu. Poslat humanitární pomoc, až to bude možné. Svobodně vyjadřovat naše názory. A posílat upřímné modlitby za ochranu nejenom Ukrajinců a všech ohrožených válkou, ale celé naší Země.

Pavel Hanzal, astrolog a léčitel

Autor článku: Pavel Hanzal
Autor fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: blog

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách pavelhanzal.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti -za to se předem omlouváme.

Hledat podle témat
Náš tip

Místo pro váš reklamní odkaz v side baru obalený textem. Přečtěte si zajímavé články o alternativní léčbě nemocí a zdraví.

 
X

Veškeré nabízené služby jsou pozastaveny

Omlouváme se, ale z důvodu nemoci jsou veškeré nabízené služby jsou pozastaveny.

Zobrazit detaily